Pindakaas balletjes

Pindakaas balletjes

Een tussendoortje dat zowel lekker en gezond is én geschikt is voor mensen die het FODMAP – dieet volgen. Omdat er wel FODMAP – beperkte ingrediënten inzitten, zoals havermout en lijnzaad (waarin beide fructanten en galactanen zitten) kun het niet onbeperkt eten. Als je 2 pindakaas balletjes eet, zit je nog ruim onder de maximale hoeveelheid, bij 3 balletjes zit je op het randje. Opletten dus 🙂

Ondanks dat het gezond is, is het door het hoge aantal pinda’s toch aardig rijk in energie. In 1 balletje zitten namelijk 132 calorieën. Prima voor als je wat wil aankomen of op gewicht wilt blijven, maar als je wil afvallen zou ik maximaal 1 balletje als tussendoortje nemen. Het grote voordeel is dat zo’n pindakaas balletje aardig goed vult. Dit komt door het hoge aantal eiwit (5,1 gram), onverzadigde vetten (6,8 gram) en vezels (2,8 gram) per balletje.

Ingrediënten voor 14 balletjes:

  • 200 gram pindakaas bestaande uit 100% pinda’s
  • 100 gram grove havervlokken
  • 1 banaan
  • 30 gram lijnzaad

Bereidingswijze:

Je begint met het pureren van 1 banaan. Dit kun je het beste doen met een vork. Als je dit hebt gedaan meng je de banaan met de pindakaas, bestaande uit 100% pinda’s. Het nadeel van pindakaas van 100% pinda’s is dat het erg vloeibaar is. Dit komt omdat er geen palmvet is toevoegt, zoals bij andere pindakaas wel is gedaan. Maar palmvet is erg ongezond. Daarom kun je het ook zelf steviger maken door een zetmeelcomponent te gebruiken, zoals bijvoorbeeld banaan. Je ziet ook als je de 100% uit pinda’s bestaande pindakaas mengt met de banaan, dat deze ook hard word.

Nadat je deze twee gemengd heb voeg je er ook nog de havervlokken en de lijnzaad bij. Rol het mengsel in ongeveer 14 balletjes, ter grootte van een eetlepel. Het beste kun je dit gewoon met je handen doen. En je pindakaas balletjes zijn klaar. Erg eenvoudig, lekker en 1 week lang houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *