Specialisaties

Kinderen en jongeren
In 2019 heb ik de post – HBO opleiding kinderdiëtetiek afgerond. In deze opleiding heb ik me gespecialiseerd op de doelgroep kinderen en jongeren. Deze kunnen om verschillende redenen dieetbegeleiding nodig hebben; denk aan een afbuigende groeicurve, obstipatie of juist diarree, bepaalde allergenen of overgewicht. De behandeling voor kinderen is uiteraard heel anders dan de behandeling bij volwassenen.

Ook hebben ouders vaak te maken met moeilijke eter. ‘Ik ben 2 en ik zeg nee’ is zo’n bekende uitspraak. Ook hiervoor kunt u bij de diëtist terecht. Wij kunnen u tips geven hoe hiermee om te gaan.

Coaching
Mensen kunnen om verschillende redenen overgewicht hebben. Het kan namelijk het geval zijn dat iemand niet weet hoe hij of zij kan eten naar behoefte.  Dit is niet gek, omdat het internet vol staat met zogenaamde gezonde voedingsadviezen en afval tips. Deze adviezen en tips zijn vaak niet goed (wetenschappelijk) onderbouwd en kloppen daarom ook vaak niet. Er een verschil tussen een gezond eetpatroon en een eetpatroon naar behoefte. Een gezond voedingspatroon is naar mijn idee de basis voor iedereen. Iemand met overgewicht die graag wil afvallen, zal zowel moeten leren om gezond te eten als eten naar behoefte. Hierbij is het belangrijk dat niet te veel, maar ook niet te weinig wordt gegeten.

Daarnaast kan het zo zijn dat iemand wel weet hoe zijn of haar voedingspatroon moet aanpassen om af te vallen, maar dat het lastig is om gemotiveerd te blijven. Of dat iemand het lastig vind om op gewicht te blijven. Ook hierin heeft Diëtistenpraktijk Lieke zich gespecialiseerd. Het is vaak heel lastig om gemotiveerd te blijven, hierbij zouden wij u graag willen helpen.

Verder kan het zo zijn dat iemand de goede kennis heeft en goed gemotiveerd is, maar dat het gewoon niet lukt om af te vallen. Hierbij zouden wij u ook kunnen helpen, omdat er meerdere manieren van afvallen zijn.

Prikkelbare Darm Syndroom / Spastische Darm
Hoeveel mensen last hebben van een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Spastische Darm is onduidelijk. Dit komt omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met klachten. Klachten van PDS kunnen zijn obstipatie, diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel of gasvorming. Dit zijn natuurlijk klachten waar iedereen wel eens last van heeft, dus waarbij je niet zo snel bij de huisarts terecht komt. Er zijn dus geen duidelijke cijfers, maar er wordt gedacht dat 5 – 20% van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. Vrouwen hebben ongeveer twee keer zo vaak PDS dan mannen en de diagnose wordt vaker bij jongvolwassenen vastgesteld dan bij ouderen (Maag Darm Lever Stichting, z.d.)

Een op maat afgestemde voeding kan een goede ondersteuning zijn voor het verminderen van de PDS klachten. PDS klachten lijken op het eerste gezicht misschien niet heel ernstig, maar ze kunnen vooral heel vervelend zijn. Er zijn verschillende manieren hoe je deze klachten op het gebied van voeding kunt behandelen. Hier heeft Diëtistenpraktijk Lieke zich in gespecialiseerd. Dit is ook te zien op de site van Fodmapdiëtist.