Pepernoten

Pepernoten

Sinterklaas en pepernoten, dat hoort natuurlijk bij elkaar. Maar besef wel dat er enorm veel suiker en calorieën in pepernoten zitten. Zo bevat 1 handje spelt pepernoten van de AH al 90 calorieën en 6,2 gram suiker. Onderstaand staat een recept van pepernoten hoe je de calorieën wat kunt beperkten, maar wat vooral een stuk lager is in suiker en hoger in vezels. Dit zorgt voor een snellere verzadiging ten opzichte van bijvoorbeeld de spelt pepernoot van de AH.

 

Ingrediënten:

  •  100 gram roggemeel
  • 50 ml (soja)melk
  • 50 gram kokosolie
  • (vloeibare) stevia
  • 10 gram koek- of speculaaskruiden
  • snufje zout

 

Bereidingswijze:
Stop de kokosolie in een pannetje en smelt deze totdat het vloeibaar is. Meng de olie, meel, kruiden en stevia goed door elkaar. Voeg hierna de melk toe en kneed het tot een smeuïg geheel. Proef of je de deeg zoet genoeg vindt. Anders kun je er nog wat stevia bij doen. Vervorm het pepernoten-mengsel tot ongeveer 50 – 70 pepernoten en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat de kruidnoten nu ongeveer 2 uur staan op kamertemperatuur, zodat ze kunnen drogen.

Verwarm de over voor op 180 graden. Wacht totdat deze temperatuur is bereikt, en bak de pepernoten voor ongeveer 8 minuten. Blijf wel goed opletten, want ze kunnen snel verbranden. Om ze extra knapperig te maken, kun je ze nog even laten drogen in de oven. Dit kun je doen door de over terug te draaien naar 150 graden en ze er dan nog ongeveer 6 minuten in laten staan. Als de pepernoten knapperig genoeg zijn kun je ze er uit halen. Laat ze even af koelen en hierna.. smullen maar!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *