Home made granola
Granola heeft een gezond imago, maar niet altijd terecht. In veel granola’s uit de supermarkt zit veel honing toegevoegd, gemiddeld vaak 15%. Hierdoor zit er ook veel suiker toegevoegd. In dit recept zit ook honing toegevoegd om het knapperig en lekker te maken, maar omgerekend is dit maar 5%. Dit houdt ook in dat er (sowieso) voor 1/3e minder suiker in zit. Daarnaast is dit een recept van een natuurlijke granola met extra vezels door de lijnzaad. Door deze te maken met kwark of yoghurt, heb een je een maaltijd dat goed verzadigd. Een goede manier om de dag lekker te beginnen dus!
Ingrediënten voor ongeveer 15 porties (5 eetlepels = 1 portie):
- 250 gram havermoutvlokken
- 200 gram ongezouten noten (het liefste een mix)
- 4 el honing
- 2 el olijf olie
- 50 gram lijnzaad
Bereidingswijze:
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 ̊C.
- Hak hierna de noten in stukjes. Dit kun je doen door ze in de keukenmachine te doen, door ze handmatig te breken of door tussen een handdoek te leggen en met een hamer ze fijn te hakken.
- Meng de noten samen met de havervlokken, honing, olijfolie en lijnzaad in een grote kom.
- Verdeel het mengsel over een bakplaat.
- Laat het 7 minuten bakken in de voorverwarmde oven. Schep na deze 7 minuten het mengsel (zodat het van alle kanten krokant wordt) en laat het nog eens 7 minuten bakken.
- Hierna laat je de granola afkoelen en kun je het in een pot doen. Erg lekker voor onder de kwark of yoghurt!