Lasagne bolognese met bladen van courgette
Doordat je de tomatensaus zelf maakt koste het best wel wat tijd, ongeveer een dik uur. De ingrediënten zijn bedoeld voor een normale ovenschaal en ongeveer 6 personen.
Ingrediënten:
- 3 courgettes
- 500 gram rundergehakt
- 6 grote tomaten
- 2 uien
- 1 bolletje mozzarella
- 2 teentjes knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- Olijfolie
- Peper
- Rozemarijn
- Oregano
Benodigdheden:
- Oven
- 2 braadpannen
- Kom
- Ketel
- Snijplank
- Mes
- Ovenschaal
- Staafmixer
- Bakpapier of keukenpapier
Bereidingswijze:
Zelf ben ik begonnen met de saus. Ik ben begonnen met het ontvellen van de tomaten. Dit heb ik gedaan door wat water aan de kook te brengen in een ketel. Ondertussen snij je een klein kruisje aan de onderkant van de tomaten. Zodra het water kookt haal je het van het vuur af en doe je de tomaten er in. Hierna doe je in een andere kom wat koud water. Nadat de tomaten ongeveer een minuutje in het kokende water hebben gelegen haal je ze er uit met een lepel en doe je ze in de bak met koud water. Als het goed is kun je het velletje nu heel gemakkelijk van de tomaat afhalen. Snij de ontvelde tomaat in stukken. Als dit is gebeurt pel je de ui en snij je hem in kleine stukjes. Fruit deze in een ketel. Ondertussen zet je een 300 ml water aan de kook in een waterkoker. Als het water gekookt is schut je deze in de ketel waar de ui in zit, samen met een bouillonblokje. Voeg de tomaat en knoflook toe. Hierna kun je naar eigen smaak nog wat peper, rozemarijn en oregano toe voegen. Laat de saus ongeveer 20 minuutjes op een middelhoog vuurtje staan.
Ondertussen kun je doorgaan met het vlees en de courgettebladen. Doe eerst het gehakt in een pan en gril deze. Onder het grillen kun je beginnen aan de courgettebladen. Snij de courgettes in plakjes van ongeveer 4 mm. Doe een flinke scheut olie in een braadpan en doe de courgetteplakjes ongeveer 1 minuutje per kant en omstebeurt in de pan. Als je de courgetteplakjes uit de pan haalt moet je ze op een bord met wat keukenpapier of bakpapier leggen, omdat ze anders te nat worden.
Als je klaar bent met de courgettebladen en de saus heeft 20 minuten op vuur gestaan, ga je hier weer mee door. Het kan zijn dat de saus vanzelf dik genoeg is geworden, maar bij mij was dit niet het geval. Daarom heb ik de saus van het vuur gehaald en de saus gepureerd met een staafmixer. Als dit is gedaan schut je de saus bij het gehakt. Je kan nu beginnen met de lasagne in elkaar te zetten. Doe als eerste een laag courgettebladen in de ovenschaal. Doe hierna de helft van de bolognese saus erop. Doe hierna weer een laag courgettebladen neerleggen, waarna je de andere helft van de bolognese saus erover heen schenkt. Als laatste leg je nog een laag van de courgettebladen erop. Snij de mozzarella in plakjes en leg deze op de bovensta laag. Doe de lasagne nog 15 minuutjes in de oven op 200 graden en je zelfgemaakte gezonde lasagne is klaar!