Basic Falafel
Een van mijn favoriete vegetarische gerecht.. de falafel! Het is een Arabisch gerecht dat bestaat uit gestampte kikkererwten. Wat het voor mij zo’n leuk gerecht maakt, is dat het zo veelzijdig is. Je kunt het op tafel zetten als ‘hapje’, met een heerlijke yoghurtdip. Maar je kunt het ook als vleesvervanger verwerken onder gerecht met bv. couscous of rijst.
Oké, vleesvervanger dus. Maar hoe staat het met de macronutriënten van een portie falafel? Een portie bereide falafel (= ca. 6 balletjes) bevat in totaal 230 calorieën, 11 gram eiwit en 6,8 gram vet, waarvan 1,5 gram verzadigd vet & 9,8 gram vezels. Ter vergelijking: een portie (= 100 gram) rundergehaktballetjes bevat 270 calorieën, 20,5 gram eiwit, 17,4 gram vet, waarvan 6,9 gram verzadigd vet & 0 gram vezels.
Zie hieronder het basic recept voor falafel. Ojah, kleine shame on me. Ik ben zo’n persoon wat koriander naar zeep vind smaken, dus deze heb ik bewust uit het recept gelaten. Voeg gerust een handje verse koriander toe, mocht je dat lekker vinden :).
Recept voor 3 porties (= totaal ca. 18 balletjes)
o 400 gram kikkererwten
o 1 eetlepel bloem
o 2 teentjes knoflook
o 1 handje verse peterselie
o 1 theelepel gemalen komijn
o snufje peper & zout
Hoe maak je het?
1) Zelf heb ik voor de makkelijke weg gekozen en ben ik gegaan voor kikkererwten uit blik. Spoel deze goed af en laat ze even uitlekken.
2) Pers de teentjes knoflook uit in een bak. Snij of scheur de peterselie in kleine stukjes. Voeg de kikkerwten, bloem en overige kruiden toe en meng dit door elkaar.
3) Voeg het mengsel in de keukenmachine en maal het tot een stevig geheel. Laat deze ca. 30 minuutjes opstijven in de koelkast.
4) Maak kleine platte balletjes van het mengsel. Doe dit ongeveer ter grootte van een €2,- muntstuk, ca. 1 cm hoog.
5) Doe 1 eetlepel olie in de pan. Voeg de falafelballetjes toe en laat deze ca. 2 minuten per kant bruin worden. En dan.. smullen maar!