Zuurkoolschotel
Een heerlijk Hollands recept in een ‘nieuw jasje’. Bij deze versie heb ik gekozen voor zoete aardappels i.p.v. de gewone aardappel, zoals je misschien bij een zuurkoolschotel gewent bent. Deze aardappel geeft een net wat zoetere smaak, vooral ook lekker in combinatie met de zoete appel en kaneel. Daarnaast is zuurkool een natuurlijke pre- en probiotica, dus erg gezond voor jouw darmflora.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram zuurkool
- 2 zoete aardappels
- 200 gram rundertartaar
- 1 appel
- 1 ui
- (halfvolle) melk
- Kerrie
- Kaneel
Bereidingswijze:
- Zet de oven aan op 200 ̊C, zodat deze kan voorverwarmen.
- Schil de zoete aardappel en laat deze voor ca. 20 minuutje gaar koken.
- Ondertussen schil je de appel en snij je deze in kleine partjes. Meng de appel, de zuurkool, 100 ml water en 1 tl kaneel in een pan. Laat het voor ca. 20 minuutjes op klein vuur stoven.
- Hierna begin je met het pellen en snijden van de ui. Doe dit in kleine partjes. Fruit de ui in een pan en voeg hierna de tartaar toe. Breng het op smaak met 1 tl kerrie. Doe de tartaar tul bakken, totdat deze gaar is.
- Als de zoete aardappel gaar is voeg je een scheutje melk en 1 tl kerriepoeder toe, en stamp het geheel tot puree.
- Als alle elementen klaar zijn begin je met de opbouw in de ovenschaal. Doe eerst de zuurkool in de ovenschaal, hierna het gehakt en als laatste de puree. Smeer de puree goed uit.
- Laat de schotel nog voor 30 minuten in de oven staan en de zuurkoolschotel is klaar!